Misschien is het beste voorbeeld wel de kersen oogst. Wij helpen al jaren een van de beste wielerploegen ter wereld op vlak van juiste voeding. Na elke rit, bij de finish, krijgt de renner een flesje met een rood drankje en drinkt dit op. Sinds dit jaar weet men dat wij degene zijn die dit drankje, kersensap, leveren aan de ploeg. Wij, en daarbij met name onze teler, kunnen de vraag dan ook niet meer aan. Door de hevige regen tijdens de oogst van kersen is de complete oogst mislukt. Hierdoor heeft de teler geen omzet en kan hij dus niet leveren. Ik heb begrip voor de situatie, maar het blijkt dat helaas niet iedereen dit begrijpt.
Het mag dus duidelijk zijn dat ons klimaat aan het veranderen is. Laat ik het woord maar vallen: De bestaanszekerheid van ons alle is in het gedrang. Diverse telers hebben al vrijwel geen omzet meer met als gevolg dat het voedsel duurder wordt. Het is dan ook jammer dat klimaat geen thema was tijdens de laatste verkiezingen. Terwijl dit gaat over de toekomst van ons allen. Waarom kijken we altijd naar de zeer korte termijn en niet naar de lange termijn? Of zijn sommigen bang voor verandering en willen ze graag terug naar vroeger. Och ja, volgens de laatste TikTok hype dacht de man elke week aan de Romeinen. Is dat de tijd waarin we willen leven? Ik ben blij dat ik nu leef.
Nog niet zolang geleden was ik bij een bijeenkomst over de verduurzaming van de Bakkerijbranche. Ik heb dan ook diverse lezingen gehoord, maar eentje sprong er voor mij duidelijk uit. Ik vind dat deze lezing hoop geeft en misschien wel op een simpele manier uitleg geeft over het eten van de toekomst. Voor mij was het de verrassing dat we eigenlijk weer terug moeten gaan in de tijd. De lezing was van Corné van Dooren – Senior Adviseur Duurzame Voedselconsumptie van WWF. Zijn titel was ‘’Hoe staat de wereld ervoor?’’ Met als subtitel; ‘’Verduurzaming Broodnodig!’’
Hij gaf een kijkje in de biodiversiteit van de wereld en wat voor invloed wij als mens hebben gehad op de aarde; water, het land en de dieren. Maar ook op welke manier we het simpel kunnen veranderen. Een van de belangrijkste thema’s is de transitie van eiwit. Wij horen allemaal dat we meer peulvruchten dienen te eten vanwege de eiwitten. Echter is graan een goede tweede wat betreft eiwitconsumptie. Er zitten namelijk meer eiwitten in graan dan in een ei. Tevens zijn de eiwitten in granen complexer dan in een ei.