De nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood (onder bakkers ook wel de Broodwet genoemd) die per 1 juli ingaat geeft consumenten meer transparantie en de bakkers handvatten om het ambacht van broodbakken te ontwikkelen. De Bisschopsmolen was een van de voorvechters van de nieuwe wet die moet helpen consumenten beter te informeren.
Consumentenvragen
Is brood ongezond? Hoeveel spelt zit er in een speltbrood? Is maisbrood glutenvrij? Op 1 juli 2020 treden de nieuwe regels in werking, die zijn vastgelegd in het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood, die deze en andere vragen moeten beantwoorden. Bakkers hebben tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting te voldoen. Voor de Bisschopsmolen is de nieuwe wet een verademing. Eindelijk wordt het harde werken aan een ambachtelijk product en een transparante keten beloond.
Als eerste 100% speltbakkerij van Nederland zag zij, tot vreugde maar ook ongenoegen, de populariteit van het graansoort spelt de afgelopen jaren toenemen. Oprichter Frank van Eerd: “Het is natuurlijk prachtig om te zien dat ons ambassadeurswerk voor deze bijna vergeten graan zijn vruchten heeft afgeworpen. Tegelijkertijd zagen we ons ook geconfronteerd met bakkers die het niet zo nauw nemen met de benamingen van hun brood. Zelfs brood dat maar voor een paar procent uit spelt bestond, werd speltbrood genoemd.”
Heldere regels en richtlijnen
De nieuwe wet stelt daar nu palen en perken aan: een brood mag speltbrood worden genoemd als spelt ook daadwerkelijk het hoofdbestanddeel vormt, en niet tarwe zoals nu vaak het geval is. Dat maakt het voor een consument een stuk helderder. Door de enorme variëteit aan broden die Nederland kent, is het lastig om door de spreekwoordelijke bomen het bos te zien. Frank van Eerd is een van de voorvechters geweest van regels over de samenstelling en eigenschappen van brood. De insteek was om naast de aanduiding ‘volkoren’ ook de aanduiding ‘speltbrood’, ‘meergranenbrood’, ‘(zuur)desem’ en ‘desembrood’ in de wet te definiëren. de nieuwe regels bieden bakkers ook kansen Frank: “Nu helder staat omschreven wat wel en niet mag, worden mijn collega bakkers opnieuw uitgedaagd om met hun vak aan de slag te gaan. Om met minder hulpstoffen te gaan werken en met de consument in gesprek te gaan over wat er in het brood zit.”
Aangetoond eerlijk en gezond
Zelf hoeft de Bisschopsmolen geen aanpassingen door te voeren. Ze werkt al met heldere ingrediëntendeclaraties en respecteert het ambacht van broodbakken. Zo is haar desembrood een product van de fermentatie van graan, water en van nature aanwezige micro-organismen, en worden er dus geen droge stof of andere hulpstoffen gebruikt. En speltbrood bestaat bij de Bisschopsmolen ook uit 100% spelt (uit Limburg). Dat heeft ze inmiddels door Wageningen University & Research laten onderzoeken en bevestigen. Hetzelfde onderzoek toont tevens dat het Bisschopsmolen brood vezelrijk en een bron van eiwitten blijkt te zijn. Deze claim mag de bakker vanaf nu dus officieel voeren.
Belangrijkste wijzigingen
Wit, bruin en volkoren
Meergranen
Desem
Middengroot brood